Elke schooldag 36 klachten over pesten

Elke schooldag ­openen de centra voor leerlingen­begeleiding of CLB’s 36 dossiers over pesten. En dat is nog maar het topje van de ijsberg. “Want 30 à 40 procent van de slachtoffers praat er met niemand over.” In het schooljaar 2012-2013 klopten in totaal 6.516 leerlingen aan bij een CLB met een vraag over pesten. Dat blijkt uit cijfers van VCLB, dat de centra voor leerlingenbegeleiding overkoepelt.

“Het gaat om scholieren die een beroep deden op een CLB omdat ze gepest werden, ­omdat een vriend of vriendin van hen daar het slachtoffer van was of omdat ze zelf aan pesterijen deden”, vertelt Annelies De Graeve van de VCLB-Koepel. “En dat zijn er veel, dat vinden wij zelf ook. Er wordt in de scholen ­nochtans goed rond pesten gewerkt.”

Pestdeskundige Gie Deboutte (Universiteit Antwerpen) betwist dat. Hij pleit ervoor dat scholen een pestbeleid opnemen in hun permanente werking. “Dat moeten we echt verplichten”, vindt hij. Want kortstondige acties, ­zoals een antipestweek, hebben volgens Deboutte geen duurzaam effect. “We moeten de lat hoger leggen. 6.516 leerlingen ís al veel, maar in realiteit is het probleem nog groter: 30 à 40 procent van wie met pesten te maken krijgt, houdt dat voor zichzelf.”

Bron : Het Laatste Nieuws

Pestdeskundige Gie Deboutte (Universiteit Antwerpen) pleit ervoor dat scholen een pestbeleid opnemen in hun permanente werking. Want kortstondige acties, ­zoals een antipestweek, hebben geen duurzaam effect. “We moeten de lat hoger leggen. 6.516 leerlingen ís al veel, maar in realiteit is het probleem nog groter : 30 à 40 procent van wie met pesten te maken krijgt, houdt dat voor zichzelf.”

Wil je de ouders sensibiliseren voor het pestbeleid van de school ? De presentatie ‘320 digitaal pesten‘ biedt hiervoor kansen.

Print Friendly, PDF & Email