Mediawijs programma 2016-2017

Thema’s & programma’s

Tot 4 jaar terug was er voor elke doelgroep 1 presentatie. Ondertussen kun je kiezen uit meerdere programma’s waarin telkens 1 of 2 thema’s aan bod komen. Die worden herschikt : de programma’s ‘Sociale media’ verdwijnen; de items vind je nu gespreid over de andere thema’s. Het succesvolle thema ‘Digitale geletterdheid’ wordt opgesplitst in de thema’s ‘Online grenzen & afspraken’ en ‘Verstandig omgaan met online informatie’. Helemaal nieuw is het thema ‘Mediawijsheid’, met programma’s voor volwassenen.

Basisonderwijs

De presentaties voor leerlingen basisonderwijs van de 3e graad duren vanaf het komende schooljaar standaard 100 minuten of 2 lesuren. Tot nu duurden die 90 minuten. Dat bleek veelal te kort. Ervaring heeft ondertussen uitgewezen dat leerlingen het ook die extra 10 minuten prima doen.

Voor de kostprijs heeft dit normaliter geen impact : de kostprijs voor de kleinere groepen daalt immers. Zo krijg je een langere sessie voor hetzelfde geld.

Secundair onderwijs

Voor de 1e graad2e graad en 3e graad SO waren er het voorbije schooljaar meerdere programma’s over 1 thema, bv. ‘thema-programma 340 Pesten’. Nu kun je ook kiezen voor een combi-programma, met een combinatie van de belangrijkste items van 2 thema’s, bv. ‘combi-programma 340 Pesten + 140 Grenzen’. Dat biedt mogelijkheden voor scholen die er de voorkeur aan geven om 2 thema’s aan te raken in plaats van 1 thema uit te diepen.

Meer en meer scholen kiezen voor een presentatie Internetvaardig voor elk leerjaar of elke graad. Met de vele thema-programma’s en combi-programma’s kan het dan moeilijk kiezen worden. De ideale scenario’s op de website willen hierin helpen.

Volwassenen

Voor de presentaties voor ouders was er dit schooljaar opvallend meer vraag naar leerlingen-presentaties. Die worden volgend jaar opgenomen in het aanbod voor alle volwassenen. Helemaal nieuw zijn de presentaties ‘Mediawijsheid’ voor schoolpersoneelouders en andere volwassenen, waarin ook de andere thema’s aan bod komen.

Kostprijs & betaling

Het voorbije werkjaar was het eerste met een kostprijs gebaseerd op het aantal deelnemers. De meeste groepen genoten daardoor van een lager tarief. De tarieven blijven het komende schooljaar dezelfde, op enkele kleine correcties na. Voor de kleinste groepen is er  een tariefverlaging tot -€0,75 per deelnemer. Ook de grootste groepen betalen minder, tot -€50 per sessie.

Als je niet weet hoeveel deelnemers er zullen zijn, is het moeilijk om vooraf een kostprijs te berekenen. Dat is vooral bij presentaties voor volwassenen het geval. Om die organisatoren tegemoet te komen, werden enkele correcties toegevoegd aan de manier van afrekenen. Op de website vind je concrete voorbeelden.

Kalender

Wil je een presentatie Internetvaardig hebben in een periode waarin (inter)nationaal aandacht is voor een mediawijsheidsthema ? Dit zijn de belangrijkste periodes :

  • Week van 14 februari : Week van de lentekriebels (relationele en seksuele vorming)
  • 14 februari 2017 (op de 2e dinsdag van februari) : Safer Internet Day
  • Week voor de krokusvakantie : Vlaamse week tegen het pesten

Boeken voor volgend schooljaar

Het voorbije schooljaar waren de maanden oktober, januari en februari quasi volgeboekt. Ook de maanden september, november en maart waren behoorlijk druk.
Het is moeilijk te voorspellen, maar wie vòòr de zomervakantie boekt, krijgt waarschijnlijk een presentatie in de gewenste periode. Verder blijft gelden : ik kan een datum maar 1 keer toezeggen.

Gebruik voor je aanvraag bij voorkeur het contactformulier op de website. Ik kijk er naar uit !

Print Friendly