Volwassenen

Nieuw in 2017-2018

  • Wat blijft :
    • De presentaties zijn bedoeld voor het brede publiek. Er wordt rekening gehouden met de voorkennis en ervaring van de deelnemers.
    • Een presentatie duurt standaard 2 uur. Een kortere of langere presentatie kan op verzoek.
    • De programma’s en items kun je combineren naar wens.
  • Wat verandert er :
    • Sinds 2016-2017 is er een aanbod voor volwassenen. In 2017-2018 is dit uitgebreid met nieuwe programma’s.

 


Programma’s

De programma’s zijn bedoeld voor het brede publiek. Er wordt rekening gehouden met de voorkennis en ervaring van de deelnemers.

Een presentatie voor volwassenen duurt standaard 2 uur, eventuele pauze inbegrepen. Bij een langere pauze wordt dat 2,5 uur. Een kortere of langere presentatie kan uiteraard ook.

Tip : Wil je nu alvast boeken, maar pas later beslissen over het programma ? Dat kan, no problem.

Legende bij de tabellen :

Nummer + titel : elk item heeft een eigen nummer en titel. Wil ze aub samen gebruiken bij je boeking : het zal misverstanden voorkomen.
Tijdsduur : 1 sterretje per tijdseenheid van 15 minuten. Een sessie van 120 minuten is goed voor 8 sterretjes.

Programma 180 Grenzen – NIEUW

Samenvatting :

Wat mag en wat mag niet online, op sociale media en met digitale media ? Wat mag digitaal op school, thuis, onder vrienden, op het werk ? Of willen we niet ? Waarover bestaat wetgeving ? En waarover kunnen we zelf best afspraken maken ?

Vandaag vloeien internet en de ‘gewone’ wereld meer en meer in elkaar door : zo houden we contact met onze vrienden zowel online als offline. Toch lijken er online andere regels te gelden : wie wegduikt in zijn gsm, lijkt wel in een andere wereld te zitten, zegt er vrijuit zijn gedacht en doet er dingen waarvoor je misschien wel voor de rechter kunt verschijnen. In deze presentatie bespreken we enkele grenzen in het online gebeuren.

Items :

CodeTitelTijdsduurOpmerking
Intro*
111Smartphone verslaving**
112Multitasking*
113Wat mag met foto's ? **
114Vrije mening*
115Cyber crime*
Programma 280 Informatie – NIEUW

Samenvatting :

Het internet is een ongelooflijke informatiebron. Het is niet altijd gemakkelijk om te vinden wat je zoekt. En al helemaal niet om te weten of wat we vinden, ook waar is. In deze presentatie kijken we kritisch naar online informatie en krijg je tips mee om informatie te vinden en er kritisch mee om te gaan.

Items :

CodeTitelTijdsduurOpmerking
Intro*
211Kritisch kijken**
212Echt of bewerkt ?**
213Fake nieuws **
214Breaking nieuws*
Programma 480 Privacy – NIEUW

Samenvatting :

Privacy en internet komen niet goed overeen. Toch kun je zelf veel doen om ervoor te zorgen dat wat je privé wil houden, niet zomaar publiek wordt voor anderen, criminelen inbegrepen, maar niet big brother. In deze presentatie voor het grote publiek (jawel : ‘gewone’ mensen én mensen met veel ervaring zijn allemaal welkom) presenteert Filip Bourgeois hoe je privacy online bedreigd kan worden en wat je ertegen kunt doen. Met concrete situaties én praktische tips.

Programma 780 Veilig online – NIEUW

Samenvatting :

Veilig online zijn is belangrijker dan ooit nu we geconfronteerd worden met phishing-mails, ransomware en ander kwaad waarvoor we moeten oppassen. In deze presentatie voor het grote publiek (jawel : ‘gewone’ mensen én mensen met veel ervaring zijn allemaal welkom) presenteert Filip Bourgeois al wat je online kunt tegenkomen, hoe je het gevaar kunt herkennen en wat je ertegen kunt doen. Met concrete situaties én praktische tips.

Programma 880 Wat is dat mediawijs ? – In 2016-2017 het meest geboekt

Als je een interactieve presentatie wil met een actuele mix aan mediawijze onderwerpen, dan is dit de goede keuze. Perfect om elk jaar opnieuw te boeken.

Samenvatting :

Wie online is, moet dat mediawijs doen. Dat is niet altijd evident ! Na een intro over onze ‘heerlijke nieuwe wereld’ en mediawijsheid, bekijken we voor de thema’s … (3 thema’s naar keuze) hoe we dat kunnen aanpakken.

Items :

CodeTitelTijdsduurOpmerking
Mediawijsheid**
Diverse items***(***)Naar keuze
Pauze*Indien gewenst

Mogelijke thema’s : 110 Grenzen – 210 Informatie – 310 Pesten – 410 Privacy – 510 Reputatie – 610 Sekusaliteit – 710 ICT

Presentatie op maat

Groepen volwassenen kunnen onderling erg verschillen. Daarvoor zijn er de presentaties op maat, waarvoor geput wordt uit items die geschreven werden voor leerlingen uit het secundair onderwijs. Inspiratie kun je vinden op ‘programma’s op maat‘.

Of contacteer me, beschrijf de doelgroep alsook de thema’s, onderwerpen en/of items die jullie voorkeur hebben.

Print Friendly, PDF & Email