Volwassenen

Deze pagina wordt klaargezet voor het schooljaar 2018-2019. 

Nieuw in 2018-2019

  • Het aanbod werd verder uitgebreid.

 


Programma’s

Standaard duurt een presentatie 1 à 2 uur, eventuele pauze inbegrepen. Een kortere of langere presentatie kan uiteraard ook.  

De programma’s zijn geschikt voor een breed publiek. Er wordt rekening gehouden met de voorkennis en ervaring van de deelnemers.

Lees ook : een programma kiezen

Legende bij de tabellen :

Items : voorlopige nummering en titels ! De beschrijving van de items vind je verder op deze pagina.
Minuten : de opgegeven tijd kan wijzigen !

 

280 Fake nieuws

Samenvatting :

Het is niet eenvoudig om op een verstandige manier gebruik te maken van de digitale media. Mag je geloven wat men online vertelt (of is het desinformatie) ?

De meesten onder ons zijn geen nieuws-specialisten. Toch worden we er door overspoeld. Om sterker te worden in het kritisch omgaan met online nieuws, komen in deze presentatie verschillende items aan bod die er telkens weer vanuit een andere invalshoek naar kijken. Een eye-opener.

Tijdsduur : 1,5 à 2 uur

480 Privacy

Samenvatting :

Privacy en internet komen niet goed overeen. Toch kun je zelf veel doen om ervoor te zorgen dat wat je privé wil houden, niet zomaar publiek wordt voor anderen, criminelen inbegrepen, maar niet big brother. In deze presentatie voor het grote publiek (jawel : ‘gewone’ mensen én mensen met veel ervaring zijn allemaal welkom) presenteert Filip Bourgeois hoe je privacy online bedreigd kan worden en wat je ertegen kunt doen. Met een quiz, concrete situaties én praktische tips.

Tijdsduur : 1,5 à 2 uur

 

580 Identiteit & imago – NIEUW

Samenvatting :

Beter omgaan met je identiteit en imago op sociale media
Online tonen we ons gewoon zoals we zijn. Of we tonen ons zoals we willen dat anderen ons zien. Dat laatste geldt zeker voor veel jongeren, voor wie op zoek is naar werk of een nieuwe partner en misschien wel voor iedereen die op sociale media actief is. Wat betekent dit concreet : hoe presenteren we ons, wat houden we privé, hoe open kunnen we zijn in een chatgesprek, wat tonen we over onze kinderen, hoe zorg je voor een positieve reputatie, wat met zichtbare roddel of kritiek, … Een presentatie die je doet nadenken, waarin je praktische tips krijgt en waarbij je volop de kans krijgt om te reageren.

Tijdsduur : 1,5 à 2 uur

780 Veilig online

Samenvatting :

Veilig online zijn is belangrijker dan ooit nu we geconfronteerd worden met phishing-mails, ransomware en ander kwaad waarvoor we moeten oppassen. In deze presentatie voor het grote publiek (jawel : ‘gewone’ mensen én mensen met veel ervaring zijn allemaal welkom) presenteert Filip Bourgeois al wat je online kunt tegenkomen, hoe je het gevaar kunt herkennen en wat je ertegen kunt doen. Met een quiz, concrete situaties én praktische tips.

Tijdsduur : 2 à 3 uur

880 Wat mag met foto’s ?

Samenvatting :

Wie mag een foto online plaatsen ? Welke rechten heb je als je zelf de foto genomen hebt of als je zelf op de foto staat ? Mag je foto’s van familie, je ex of een dief online plaatsen ? Hoe kun je problemen voorkomen en wat kun je doen als je online te kijk staat op een manier die je zelf niet wil ? Met een quiz, concrete situaties én praktische tips.

Tijdsduur : 1,5 à 2 uur

980 Mediawijsheid, (thema 1) en (thema 2)

Samenvatting :

Wie online is, moet dat mediawijs doen. Dat is niet altijd evident ! Na een intro over onze ‘heerlijke nieuwe wereld’ en mediawijsheid, bekijken we voor de thema’s … (2 thema’s naar keuze) hoe we dat kunnen aanpakken.

Tijdsduur : 2 uur

Suggesties voor verenigingen & vormingsinitiatieven

Je wil je publiek een presentatie aanbieden over een aspect van mediawijsheid ? Prima ! Ik kan een presentatie brengen over de volgende thema’s :

  • 100 Digitale balans
  • 200 Nieuws & informatie
  • 300 Online haat & pesten
  • 400 Online privacy
  • 500 Identiteit & imago
  • 600 Seksualiteit online
  • 700 Veilig internet & ICT
  • 800 Wetten & afspraken

Ik vertrek hiervoor van de presentaties die ik breng voor leerlingen in scholen. Waar mogelijk wordt de link gelegd met de context en de opdracht van de deelnemers.

Tijdsduur : 1 à 2 uur

 

Print Friendly, PDF & Email