Volwassenen

 

Nieuw in 2016-2017

  • Naast de thema-presentaties kun je nu ook een presentatie op maat van je eigen publiek krijgen.
  • Het tarief voor de kleinste en de grootste groepen is nu extra laag.

 


 

Programma’s

Voor volwassenen zijn er 2 thema-presentaties voor een breed publiek en is er de mogelijkheid om een presentatie op maat te boeken.

Een presentatie voor volwassenen duurt standaard 2 uur, eventuele pauze inbegrepen. Bij een langere pauze wordt dat 2,5 uur. Een ingekort programma is eveneens mogelijk.

Tip : Wil je nu alvast boeken, maar pas later beslissen over het programma ? Dat kan, no problem.

Bernard Derycke van de Izegemse bibliotheek schreef over een lezing voor senioren (nov. 2015) :

Filip Bourgeois is een enthousiast spreker over de do’ s and don’ts van de sociale media. Hij richt zich vooral op de jongeren en scholen. Het was één van de eerste keren dat hij een programma bracht voor een gevoelig ouder publiek. Op geen enkel moment hadden we het gevoel dat er geen aansluiting was met de aanwezigen in de zaal. Meer zelfs, er ontstond gaandeweg de lezing een enthousiaste en warme sfeer met wederzijdse interactie. Onze senioren van de seniorenacademie kunnen zich voortaan trots mediawijs noemen.

 

Thema-presentaties

Programma 480 : Privacy

Samenvatting :

Online privacy is een hot item : hebben we nog privacy ? De spreker gaat kort in op de kleine privacy – onze privacy tegenover onze omgeving – en hoe we dat kunnen bewaken. Nadien gaat hij uitvoerig in op de grote privacy – onze privacy tegenover bedrijven en de overheid : die verdient meer dan ooit onze aandacht. Komen aan bod : big data, ‘alles publiek’ als nieuwe trend en de consequenties van het gratis-verhaal. Dit wordt verder concreet uitgewerkt voor de reclame-cookies, de bedrijven Facebook, Google, Microsoft en Apple. We sluiten dit luik af met een onderlinge gedachtenwisseling. Nadien volgen concrete (en te bediscussiëren) tips voor hardware, software en sociale media : welke zijn het best als je je privacy online wil bewaken ?

Programma 880 : Mediawijze kijk op de actualiteit – NIEUW & meest geboekt in het najaar 2016

Als je een interactieve presentatie wil met een actuele mix aan mediawijze onderwerpen, dan is dit de goede keuze. Perfect om elk jaar opnieuw te boeken.

Samenvatting :

Het internet, de sociale media en de digitale media evolueren ontzettend snel. Ook al zijn zoveel online situaties nieuw voor ons, toch is het belangrijk dat we er mediawijs mee kunnen omgaan. In deze interactieve presentatie vertrekt Filip Bourgeois van de online actualiteit. Hij geeft er achtergrond en praktische tips bij om meer mediawijs online te handelen.

Actueel programma (wordt geüpdated) :

ThemaNieuwsFocus
MediawijsheidIntro Over het mediawijs gebruik van het internet, sociale media en digitale media.
Grenzen & afsprakenDief op Facebook geplaatstMeer en meer winkeliers plaatsen de foto van een winkeldief online.
Informatie & communicatieViraal : leeuw neemt wraakVirale filmpjes zijn leuk. Hoe kun je weten of ze ook waar zijn ?
Digitaal pestenKlacht na gepestWaar kun je terecht bij digitaal gepest ?
Online privacyKinderfoto's op sociale mediaIn Frankrijk wil men ouders straffen die foto's van hun kinderen online plaatsen.
Reputatie & imagoVloggenMeer en meer jongeren vloggen. Zit daar toekomst in ?
Seksualiteit onlineIntieme foto verspreidDrama : op school doet een intieme foto de ronde. Wat te doen ?
Veilig internet & ICTBinnenkijken via een camJe kunt blijkbaar binnenkijken via bewakingscamera's en webcams.

Elk item duurt ongeveer 20 min, samen goed voor 3 uur. Bij een kortere presentatie kunnen de deelnemers mee kiezen welke items eerst aan bod komen. Ook een variant programma, aangepast aan jouw doelpubliek, kan mits haalbaar.  

 

Presentatie op maat

Groepen volwassenen kunnen onderling erg verschillen. Daarvoor zijn er de presentaties op maat, waarvoor geput wordt uit items die geschreven werden voor leerlingen uit het secundair onderwijs. Deze blijken ook voor volwassenen erg interessant en zijn overigens al veel keer gebracht. Zo krijg je een ‘gepolijste’ presentatie voor volwassenen. De onderstaande beschrijvingen geven aan wat voor elk thema op het programma zou kunnen staan.

Wil je zelf een programma samenstellen ? Dat kan. Meer info op ‘programma’s op maat‘.

Of contacteer me, beschrijf de doelgroep alsook de thema’s, onderwerpen en/of items die jullie voorkeur hebben.

Programma 190 : Grenzen

Wat mag en wat mag niet online, op sociale media en met digitale media ? Wat mag digitaal op school, thuis, onder vrienden, op het werk ? Of willen we niet ? Waarover bestaat wetgeving ? En waarover kunnen we zelf best afspraken maken ?

Programma 290 : Informatie

Het internet is een ongelooflijke informatiebron. Het is niet altijd gemakkelijk om te vinden wat je zoekt. En al helemaal niet om te weten of wat we vinden, ook waar is. In deze presentatie kijken we kritisch naar online informatie en krijg je tips mee om informatie te vinden en er kritisch mee om te gaan.

Programma 390 : Pesten

Samenvatting :

Pesten is van alle tijden; nu komt er digitaal pesten bovenop. Wat kun je doen als gepeste ? Wat kun je doen als omstaander ?

Programma 490 :  Privacy

Samenvatting :

De term ‘online privacy’ lijkt niet te kunnen : is er immers ‘online’ nog ‘privacy’ ? Waar kun je nog iets ‘privé’ kwijt ? Wat met gerichte reclame ? Wat met ‘spionerende’ bedrijven en overheid ?

Programma 590 : Reputatie

Samenvatting :

Wat er over ons online te vinden is, kan onze reputatie maken of kraken. Hoe kun je hier positief aan werken ? Wat kun je doen als je reputatie beklad wordt ? Je krijgt tevens tips hoe je zelf kunt bouwen aan je online imago.

Programma 690 : Seksualiteit

Samenvatting :

Seksualiteit is vooral iets intiem. Het ‘publieke’ internet hiervoor gebruiken, is zeker risicovol. Toch gebruiken velen digitale media om intieme momenten vast te leggen … en te verspreiden. Wat mag eigenlijk ? Waarvoor kun je gestraft worden ? Hoe kun je drama’s voorkomen ?

Programma 790 : ICT

Samenvatting :

Het internet, de sociale media en de digitale media bieden ons heel veel mogelijkheden. Het blijft evenwel nodig om dat veilig te doen. De spreker gaat in op enkele aspecten, toont dit concreet en geeft hierbij heel wat tips. Deze presentatie richt zich op doorsnee gebruikers, niet op de ‘kenners’.

 


 

Kostprijs

Een sessie voor volwassenen duurt doorgaans 2 uur à 3 uur. In de tabel vind je hiervoor de totale kostprijs en de kostprijs per deelnemer.

Aantal deelnemers2 uurPer deelnemer3 uurPer deelnemer
30€368€12,25€450€15,00
40€390€9,75€480€12,00
50€413€8,25€513€10,25
65€455€7,00€569€8,75
80€500€6,25€620€7,75
100€550€5,50€700€7,00
125€594€4,75€750€6,00

De tabel is een vereenvoudigde weergave; het document ‘Internetvaardig tarief 1 sessie‘ (PDF) is uitgebreider. Meer info op de pagina ‘Kostprijs‘.

Dit tarief geldt enkel voor de non-profitsector; tarief voor de profit-sector op verzoek.

BTW-vrijstelling

Het tarief voor een sessie voor ouders en andere volwassenen gaat er van uit dat de presentatie wordt aangekondigd als vrij toegankelijk voor iedereen en daardoor vrij is van BTW op basis van art. 44, §2, 8° WBTW. Dit moét ten laatste 21 dagen vooraf worden aangetoond.

Organisaties en bedrijven kunnen eveneens een presentatie boeken mét BTW-vrijstelling. Op basis van de regeling “kleine onderneming onderworpen aan de vrijstellingsregeling van belasting” kan Internetvaardig immers een gelimiteerd aantal sessies voor organisaties en bedrijven realiseren zonder BTW.

Pauze

Eventuele pauze wordt standaard aangerekend als sessietijd. Bij een sessie van 2 uur wordt standaard 10 min. pauze voorzien, bij een sessie van 3 uur is er standaard 20 min. pauze. Bij een onderbreking van méér dan 30 min. worden de delen vòòr en nà de onderbreking voor de berekening van de kostprijs beschouwd als aparte sessies.