Volwassenen

Nieuw in 2018-2019

  • In de meeste presentaties wordt gebruik gemaakt van de interactieve tool Plickers (tot max. 125 deelnemers) of Mentimeter.

 


Programma’s

Standaard duurt een presentatie 1,5 à 2 uur, eventuele pauze inbegrepen. Een kortere of langere presentatie kan uiteraard ook.  

De programma’s zijn geschikt voor een breed publiek : er wordt rekening gehouden met de voorkennis en ervaring van de deelnemers.

Wil je een presentatie specifiek voor je de leden van je vereniging of het personeel van je school, organisatie of bedrijf ? We bekijken het samen.

280 Fake nieuws – Meest geboekt in 2018-2019

Samenvatting :

Het is niet eenvoudig om op een verstandige manier gebruik te maken van de digitale media. Mag je geloven wat men online vertelt (of is het desinformatie) ?

De meesten onder ons zijn geen nieuws-specialisten. Toch worden we er door overspoeld. Om sterker te worden in het kritisch omgaan met online nieuws, komen in deze presentatie verschillende items aan bod die er telkens weer vanuit een andere invalshoek naar kijken. Een eye-opener.

Over dit programma (gecombineerd met 480 Privacyblogt de Bibliotheek van Brasschaat (2018-2019) :

Door het speelse element en de vele concrete voorbeelden vlogen de 2 uren voorbij. Er was een goede respons op de toegankelijke aanpak van Filip en de mensen vertrokken tevreden en “mediawijzer”.

480 Privacy

Samenvatting :

Privacy en internet komen niet goed overeen. Toch kun je zelf veel doen om ervoor te zorgen dat wat je privé wil houden, niet zomaar publiek wordt voor anderen, criminelen inbegrepen, maar niet big brother. In deze presentatie voor het grote publiek (jawel : ‘gewone’ mensen én mensen met veel ervaring zijn allemaal welkom) presenteert Filip Bourgeois hoe je privacy online bedreigd kan worden en wat je ertegen kunt doen. Met een quiz, concrete situaties én praktische tips.

Benieuwd naar een verslag over deze presentatie voor de senioren van Hoeilaart ?

580 Identiteit & imago – NIEUW

Samenvatting :

Beter omgaan met je identiteit en imago op sociale media
Online tonen we ons gewoon zoals we zijn. Of we tonen ons zoals we willen dat anderen ons zien. Dat laatste geldt zeker voor veel jongeren, voor wie op zoek is naar werk of een nieuwe partner en misschien wel voor iedereen die op sociale media actief is. Wat betekent dit concreet : hoe presenteren we ons, wat houden we privé, hoe open kunnen we zijn in een chatgesprek, wat tonen we over onze kinderen, hoe zorg je voor een positieve reputatie, wat met zichtbare roddel of kritiek, … Een presentatie die je doet nadenken, waarin je praktische tips krijgt en waarbij je volop de kans krijgt om te reageren.

680 Jongeren en online seksualiteit

Samenvatting :

Hoeveel jongeren maken een intieme foto en delen die online ? Wat zegt de wetgeving erover ?  Wat doe je als je een intieme foto te zien krijgt ? Hoe voorkom je dat zo’n foto verspreid geraakt ? Maar wat als je dat toch wil, hoe doe je dat dan het veiligst ?

780 Veilig online

Samenvatting :

Veilig online zijn is belangrijker dan ooit nu we geconfronteerd worden met phishing-mails, ransomware en ander kwaad waarvoor we moeten oppassen. In deze presentatie voor het grote publiek (jawel : ‘gewone’ mensen én mensen met veel ervaring zijn allemaal welkom) presenteert Filip Bourgeois al wat je online kunt tegenkomen, hoe je het gevaar kunt herkennen en wat je ertegen kunt doen. Met een quiz, concrete situaties én praktische tips.

Benieuwd naar een verslag over deze presentatie voor de senioren van Hoeilaart ?

980 Mediawijsheid, (thema 1) en (thema 2)

Ik kan een presentatie brengen met 2 thema’s naar keuze :

  • 100 Digitale balans
  • 200 Nieuws & informatie
  • 300 Online haat & pesten
  • 400 Online privacy
  • 500 Identiteit & imago
  • 600 Seksualiteit online
  • 700 Veilig internet & ICT
  • 800 Wetten & afspraken

Ik vertrek hiervoor van de presentaties die ik breng voor leerlingen in scholen. Waar mogelijk wordt de link gelegd met de context van de deelnemers.

Samenvatting :

Wie online is, moet dat mediawijs doen. Voor velen vandaag niet evident ! Na een intro over onze ‘heerlijke nieuwe wereld’ en mediawijsheid, bekijken we voor de thema’s … en … hoe we dat kunnen aanpakken.

Tijdsduur : 2 à 3 uur

Print Friendly, PDF & Email
IV OSO Oostakker Edugo 2012