Nieuw voor 2020-2021
- Het aanbod werd geüpdated.
Programma’s 2020-2021
De presentaties kunnen 2 à 3 uur duren, maar kunnen ook ingekort worden : ‘s avonds zijn die veelal korter, overdag is er meer tijd. Ook een combinatie van 2 thema’s is mogelijk.
De programma’s zijn geschikt voor een breed publiek : er wordt rekening gehouden met de voorkennis en ervaring van de deelnemers.
Tip : Vind je niet wat je zoekt ? In mijn presentatiekoffer zit veel meer : vraag ernaar.
280 Fake nieuws – Vernieuwd programma
Samenvatting :
Professioneel nieuws wordt verondersteld betrouwbaar te zijn. Dat moet het ook zijn. Helaas handelen niet alle nieuwsmakers professioneel. We geven mee waarop te letten.
Online woedt een oorlog over overtuigingen : opinies worden voorgesteld als feiten om mensen te verleiden tot het delen ervan. Dat gebeurt zowel door allerlei opiniemakers als door journalisten die zogenaamde feiten publiceren. Niet eenvoudig voor wie kennis over een onderwerp ontbeert. In dit programma willen we vooral bewustwording creëren rond deze ‘overtuigingen-oorlog’ en een kritische houding hiertegenover aanmoedigen.
Programma :
Onderwerpen Minuten Opmerking Intro 10 255 Leven met nepnieuws 60 261 Fake opinie 50 Tijd voor vragen 30 Totaal 150
480 Privacy
Samenvatting :
Privacy en internet komen niet goed overeen. Toch kun je zelf veel doen om ervoor te zorgen dat wat je privé wil houden, niet zomaar publiek wordt voor anderen, criminelen inbegrepen, maar niet big brother. In deze presentatie voor het grote publiek (jawel : ‘gewone’ mensen én mensen met veel ervaring zijn allemaal welkom) leer je over hoe je privacy online bedreigd kan worden én wat je ertegen kunt doen. Met een quiz, concrete situaties én praktische tips.
Over dit programma (gecombineerd met 280 Fake nieuws) blogde de Bibliotheek van Brasschaat (2018-2019) :
Door het speelse element en de vele concrete voorbeelden vlogen de 2 uren voorbij. Er was een goede respons op de toegankelijke aanpak van Filip en de mensen vertrokken tevreden en “mediawijzer”.
680 Jongeren en online seksualiteit
Samenvatting :
Hoeveel jongeren maken een intieme foto en delen die online ? Wat zegt de wetgeving erover ? Wat doe je als je een intieme foto te zien krijgt ? Hoe voorkom je dat zo’n foto verspreid geraakt ? Maar wat als je dat toch wil, hoe doe je dat dan het veiligst ? Hoe kun je een situatie mbt online seks beoordelen : het Vlaggensysteem van Sensoa geeft helderheid. We bekijken de theorie en passen het toe voor concrete situaties.
Programma :
Onderwerpen Minuten Opmerking Intro 10 651 Intieme foto intro 15 652 Wat mag met intieme foto's ? 30 654 Intieme foto : howto 10 645 Vlaggensysteem Sensoa 15 656 Online seks casussen 40 Totaal 120
780 Veilig online
Samenvatting :
Veilig online zijn is belangrijker dan ooit nu we geconfronteerd worden met phishing-mails, ransomware en ander kwaad waarvoor we moeten oppassen. In deze presentatie voor het grote publiek (jawel : ‘gewone’ mensen én mensen met veel ervaring zijn allemaal welkom) presenteert Filip Bourgeois al wat je online kunt tegenkomen, hoe je het gevaar kunt herkennen en wat je ertegen kunt doen. Met een quiz, concrete situaties én praktische tips.