Volwassenen

Nieuw voor 2020-2021

  • Het aanbod werd geüpdated.

Programma’s 2020-2021

De presentaties kunnen 2 à 3 uur duren, maar kunnen ook ingekort worden : ‘s avonds zijn die veelal korter, overdag is er meer tijd. Ook een combinatie van 2 thema’s is mogelijk.

De programma’s zijn geschikt voor een breed publiek : er wordt rekening gehouden met de voorkennis en ervaring van de deelnemers.

Tip : Vind je niet wat je zoekt ? In mijn presentatiekoffer zit veel meer : vraag ernaar.

280 Fake nieuws – Vernieuwd programma

Samenvatting :

Professioneel nieuws wordt verondersteld betrouwbaar te zijn. Dat moet het ook zijn. Helaas handelen niet alle nieuwsmakers professioneel. We geven mee waarop te letten.

Online woedt een oorlog over overtuigingen : opinies worden voorgesteld als feiten om mensen te verleiden tot het delen ervan. Dat gebeurt zowel door allerlei opiniemakers als door journalisten die zogenaamde feiten publiceren. Niet eenvoudig voor wie kennis over een onderwerp ontbeert. In dit programma willen we vooral bewustwording creëren rond deze ‘overtuigingen-oorlog’ en een kritische houding hiertegenover aanmoedigen.

Programma :

OnderwerpenMinutenOpmerking
Intro10
255Leven met nepnieuws60
261Fake opinie50
Tijd voor vragen30
Totaal150

480 Privacy

Samenvatting :

Privacy en internet komen niet goed overeen. Toch kun je zelf veel doen om ervoor te zorgen dat wat je privé wil houden, niet zomaar publiek wordt voor anderen, criminelen inbegrepen, maar niet big brother. In deze presentatie voor het grote publiek (jawel : ‘gewone’ mensen én mensen met veel ervaring zijn allemaal welkom) leer je over hoe je privacy online bedreigd kan worden én wat je ertegen kunt doen. Met een quiz, concrete situaties én praktische tips.

Over dit programma (gecombineerd met 280 Fake nieuwsblogde de Bibliotheek van Brasschaat (2018-2019) :

Door het speelse element en de vele concrete voorbeelden vlogen de 2 uren voorbij. Er was een goede respons op de toegankelijke aanpak van Filip en de mensen vertrokken tevreden en “mediawijzer”.

680 Jongeren en online seksualiteit

Samenvatting :

Hoeveel jongeren maken een intieme foto en delen die online ? Wat zegt de wetgeving erover ?  Wat doe je als je een intieme foto te zien krijgt ? Hoe voorkom je dat zo’n foto verspreid geraakt ? Maar wat als je dat toch wil, hoe doe je dat dan het veiligst ? Hoe kun je een situatie mbt online seks beoordelen : het Vlaggensysteem van Sensoa geeft helderheid. We bekijken de theorie en passen het toe voor concrete situaties.

Programma :

OnderwerpenMinutenOpmerking
Intro10
651Intieme foto intro15
652Wat mag met intieme foto's ?30
654Intieme foto : howto10
645Vlaggensysteem Sensoa15
656Online seks casussen40
Totaal120
780 Veilig online

Samenvatting :

Veilig online zijn is belangrijker dan ooit nu we geconfronteerd worden met phishing-mails, ransomware en ander kwaad waarvoor we moeten oppassen. In deze presentatie voor het grote publiek (jawel : ‘gewone’ mensen én mensen met veel ervaring zijn allemaal welkom) presenteert Filip Bourgeois al wat je online kunt tegenkomen, hoe je het gevaar kunt herkennen en wat je ertegen kunt doen. Met een quiz, concrete situaties én praktische tips.

Print Friendly, PDF & Email