Filip Bourgeois

Filip Bourgeois is zelfstandig spreker mediawijsheid. Hij heeft meer dan 20 jaar ervaring met interactieve presentaties voor kleine tot zeer grote groepen over het verstandig omgaan met het internet en bereikte meer dan 125.000 kinderen, jongeren en volwassenen.

Een geboren leraar

Vòòr hij als spreker aan de slag was, stond hij meer dan 30 jaar in het onderwijs (van 1981 tot 2012), vooral als leraar in het secundair onderwijs (ASO-TSO-BSO), maar hij was ook een periode onderwijzer, directeur van een basisschool, lid van een schoolbestuur en staflid bij de VCOV, koepel van ouderverenigingen. Bij die ouderkoepel gaf hij in 2001 zijn eerste presentatie voor ouders over het toen nieuwe fenomeen internet. Het bleek het startschot voor vele avonden voor ouders over ‘opvoeding & internet’. Zo werd hij ‘pionier mediawijsheid’ (avant la lettre).

Gediplomeerd mediacoach

Sinds 2013 is hij officieel ‘mediacoach’, één van de eersten in Vlaanderen die deze erkende opleiding volgde. Een mediacoach heeft de opdracht om in een school of organisatie het aanspreekpunt te zijn voor de aanpak van en omgang met online media. (Achtergrondinfo)

Sociaal ondernemer

In 2012 zette hij de stap om van zijn hobby zijn beroep te maken en ruilde hij zijn ambt van leraar in voor het onzekere bestaan van de zelfstandig spreker. Ondertussen is hij meer dan 10 jaar bezig als sociaal ondernemer, bereikte hij met zijn presentaties meer dan 125.000 kinderen, jongeren en volwassenen.

In 2024 gaat hij met pensioen. Dat biedt privé nieuwe mogelijkheden, maar ook professioneel : hij zal doorgaan met het geven van presentaties, maar beperkt tot 1 à 2 per week.

De naam ‘Internetvaardig’

‘Internetvaardig’ is de naam van zijn bedrijf. Hij creëerde het woord in 2009 omdat het vertelt wat hij wil bereiken : dat mensen vaardig, verstandig kunnen omgaan met het internet opdat ze het positief kunnen inzetten voor hun eigen doelen.
In onze contreien wordt hiervoor ook de term ‘mediawijsheid’ gebruikt. Al slaat ‘media’ op veel meer dan het internet en is het wellicht meer haalbaar om mensen bij te brengen hoe ze verstandig kunnen omgaan met het internet dan om hen ‘wijs’ te maken. 😉

Op televisieMeer info

Wat anderen zeggen :

Wil je zien wat anderen zeggen over Filip Bourgeois of over Internetvaardig ? Ga het na op StartPage, ‘s werelds meest privacy-vriendelijke zoekmachine.

 Twitter Facebook Linkedin RSS

Print Friendly, PDF & Email