Berekening van de kostprijs

Nieuw voor 2023-2024

  • Geen wijzigingen
  • De prijsvoorbeelden op deze pagina werden geüpdated. 

Hoe wordt de kostprijs berekend ?

De kostprijs van een presentatie wordt in grote mate bepaald door het aantal deelnemers. Het is evenwel mogelijk dat het verwacht aantal deelnemers verschilt van het effectief aantal deelnemers, waardoor de kostprijs bij je boeking kan verschillen van de kostprijs bij de afrekening.

De kostprijs bij je boeking

Bij je boeking hoort een berekening van de kostprijs op basis van het verwachte aantal deelnemers. Daarbij zijn er 3 mogelijke situaties :

1. Je weet ongeveer of exact hoeveel deelnemers er zullen zijn : je meldt dat gewoon zo.

2. Voorzie je méér dan 50 deelnemers (per presentatie), maar ben je onzeker over het effectieve aantal, boek dan voor een minimum aantal deelnemers. Zijn er later méér deelnemers, dan worden die uiteraard aangerekend. Maar je bent zeker dat je niet voor teveel deelnemers betaalt. En de prijs per deelnemer kan alleen maar dalen.

3. Voorzie je minder dan 50 deelnemers (per presentatie), maar ben je onzeker over het effectieve aantal, boek dan voor een maximum aantal deelnemers en begrens het aantal inschrijvingen. Je bent dan zeker van de laagste prijs per deelnemer en de maximum kostprijs. En de kostprijs kan alleen maar dalen.

De kostprijs bij de afrekening

Bij de afrekening wordt de definitieve kostprijs bepaald voor het effectieve aantal deelnemers. Er wordt daarbij vertrokken van het verwachte aantal deelnemers en de overeengekomen kostprijs bij je boeking. Daarbij zijn er 5 mogelijke situaties :

1. Er zijn evenveel deelnemers als geboekt : je betaalt gewoon wat is overeengekomen.

2. Er zijn enkele deelnemers minder dan geboekt : je betaalt eveneens wat is overeengekomen (zie afbeelding hiervoor).
(Bij een lager aantal deelnemers wordt standaard een kleine annulatievergoeding aangerekend. Als dit evenwel zou leiden tot een hogere afrekening (zie volgende afbeelding), dan wordt alleen de overeengekomen kostprijs aangerekend.)

3. Er zijn véél minder deelnemers dan geboekt : je betaalt minder dan wat is overeengekomen. Je betaalt immers alleen voor het effectieve aantal deelnemers plus de kleine annulatievergoeding.
(De kleine annulatievergoeding is een compensatie voor het lager aantal deelnemers. Let op : er worden altijd minimum 30 deelnemers aangerekend).

4. Er zijn enkele deelnemers méér dan geboekt : die worden aangerekend aan de overeengekomen prijs per extra deelnemer.

5. Er zijn veel méér deelnemers dan geboekt : dan worden niet alle extra deelnemers aangerekend; uiteindelijk betaal je slechts ìets meer dan had je geboekt voor het effectieve aantal deelnemers.

Print Friendly, PDF & Email