Leerlingen 1e graad SO

Nieuw voor 2019-2020

  • Dit jaar zetten we slechts enkele thema’s en onderwerpen voorop. Vind je niet wat je zoekt : vraag ernaar !
  • Ook voor jongeren buiten schoolverband is een presentatie mogelijk : vraag ernaar.
  • Alle presentaties zijn geschikt voor groepen van 20 tot 300 leerlingen.
  • Bij de meeste presentaties wordt gebruik gemaakt van een interactieve tool.

Programma’s 2019-2020

Standaard duurt een presentatie voor leerlingen 2 lesuren of 100 minuten. Een kortere of langere presentatie kan uiteraard ook.  

Lees ook : een programma kiezen

Legende bij de tabellen :

Onderwerpen : de beschrijving van de onderwerpen vind je verder op deze pagina.
Minuten : de opgegeven tijd kan wijzigen doorheen het jaar !

140 Digitale balans – Meest geboekt in 2019-2020

Deze presentatie bevat deels onderwerpen die geschreven werden voor leerlingen van de 2e graad.

Samenvatting :

Teveel jongeren kunnen geen uur zonder hun smartphone. Dat heeft effect op hoe ze offline omgaan met hun vrienden, hoe ze zich bewegen op straat, hoe (on)bereikbaar ze zijn thuis. Noem het een ongewenst gevolg van wat vanuit de ontwerpers van de populairst sociale media ook de bedoeling was : mensen dusdanig dopamineprikkels geven dat ze op het medium blijven. Deze presentatie wil bewustwording aanwakkeren; de leerlingen krijgen ook praktische tips, voor henzelf en voor hun vrienden.

Programma :

OnderwerpenMinutenOpmerking
Intro10
141Smartphone, smart friends30
142Sociale media verslaafd20
153Digitale balans20
155Multitasking20
Totaal100
340 Pesten – In top 3 van meest geboekt in 2019-2020

Samenvatting :

In deze presentatie bekijken we offline versus online pesten, online grapjes tegenover echt pesten. We bekijken verder hoe je best reageert als je zelf gepest wordt : wat werkt én wat werkt niet. Of we geven aandacht aan wat de vele omstaanders kunnen doen : zij kunnen het verschil maken !

Programma :

OnderwerpenMinutenOpmerking
Intro10
341Online pesten : intro40
343Pesten : de omstaanders50
Totaal100
640 Seksualiteit – In top 3 van meest geboekt in 2019-2020

Samenvatting :

De meeste leerlingen in de eerste graad zijn nog niet toe aan een seksuele relatie. Toch hebben velen al intieme foto’s gezien of weten ze dat sommige leerlingen er iets mee zijn tegengekomen. Het is dan ook hét het moment om hen hiervoor te sensibiliseren. We starten met de vraag wat je zou doen als iemand je vraagt om een pikante foto. We bekijken hoever een foto online verspreid kan geraken en wat je best doet als je ‘per toeval’ een intieme foto ontvangt. Nadien volgt een bevattelijke presentatie over het vlaggensysteem van Sensoa, wat we toepassen in enkele concrete situaties die we samen bespreken. Expliciete taal wordt hierbij niet uit de weg gegaan.

Programma :

OnderwerpenMinutenOpmerking
Intro10
641Intieme foto gevraagd10
642Snapchat shit20
643Intieme foto verspreid10
644Intieme foto ontvangen10
645Vlaggensysteem Sensoa15Nieuw
646Online seks casussen25Nieuw
Totaal100

Dit programma werd in het RHIZO Lyceum in Kortrijk gebracht voor de leerlingen van het 2e jaar secundair onderwijs. Van Mieke Lietaert ontvingen we volgende reactie (2019-2020) :

Ik vond het een heel goede presentatie en dit om een aantal redenen:
1) Het is een onderwerp dat echt bij hun leefwereld aansluit. Het was ook heel concreet uitgelegd met voorbeelden uit hun dagelijks leven. Het was zeker geen ‘uitleg boven hun hoofden’
2) De grote interactie met de leerlingen via Mentimeter verhoogde hun betrokkenheid en ze kregen de kans om zelf mee te denken en hun mening te zeggen. Ik vond dat dit echt wel goed lukte. De Mentimeter werkte goed. Door het feit dat er anoniem kon gestemd worden, durfden ze meer voor hun mening uitkomen.
3) De afwisseling met filmpjes van jongeren van hun leeftijd is ook waardevol.
4) Door de vele concrete voorbeelden, kregen ze echt informatie maar ook inzicht in het onderwerp en de gevaren van sexting en ook over wat kan, wat mag en wat kan of mag niet.

Over dit programma zegt Andy Corneillie, beleidsmedewerker in GO! Campus Torhout (2018-2019) :

Onze school vroeg Filip Bourgeois om onze leerlingen van de 1ste graad in te wijden in de gevaren van het internet. Uit ervaring weten we dat de laatste jaren vooral sexting een probleem wordt eens de puberteit zich in de 2de graad volledig inzet. We wilden onze leerlingen die nu hun eerste stappen aan het zetten zijn op Snapchat, Instagram en andere sociale media dan ook graag sensibiliseren.

De interactieve sessie zorgde voor een boeiend spel van vraag, antwoord én oplossingen tussen Filip en onze leerlingenpopulatie. Soms grappig, soms serieus, heel vaak confronterend … een aangename afwisseling tussen de diverse onderdelen van de lezing. Vooral de speurtocht naar hoever een pikante foto zich online verspreidt heeft velen doen schrikken.

We kunnen de lezingen van dhr. Bourgeois ten zeerste aanbevelen.

In de pijplijn

Deze onderwerpen zitten nù nog niet in het aanbod. Op verzoek maak ik er – indien haalbaar – werk van en krijgen jullie de primeur :

  • … (Doe gerust een voorstel)

Onderwerpen

Tip : Niet alle onderwerpen staan beschreven op deze pagina :

  • Vind je niet wat je zoekt ? In mijn presentatiekoffer zit veel meer : vraag ernaar.
  • De beschrijving van de onderwerpen met het cijfer 5 in het midden vind je bij het aanbod voor leerlingen 2e graad SO.

Intro

Inleiding & slot van de presentatie. Komt in een presentatie uiteraard maar 1 keer voor.

Pauze

Tijdens een presentatie wordt standaard geen pauze voorzien. Is een pauze of speeltijd nodig, dan telt die tijd voor de kostprijs mee als presentatietijd.

141 Smartphone, smart friends ?

De voorbije 40 jaar kenden we een ganse evolutie van de draadloze telefoon over de gsm naar de smartphone. Toch is er méér veranderd dan louter techniek : de smartphone heeft een grote invloed in waar we mee bezig zijn – met de smartphone – en hoe we met elkaar omgaan – via de smartphone. Meer en meer jongeren storen zich hier aan, zeker als hun vriend(in) hen geen blik gunt omdat hij/zij met iets anders bezig is : zijn/haar smartphone. We bekijken het fenomeen en hoe je het kunt aanpakken bij de ander, bij jezelf of samen.

142 Sociale media verslaafd

Meer en meer jongeren kun je ook behoorlijk verslaafd noemen aan hun smartphone, of beter : aan de sociale media. Behoorlijk indringend ! Dit onderwerp ronden we af met tips om weer controle te krijgen over je sociale leven.

245 Kritisch kijken naar online nieuws

Vandaag volgen jongeren het nieuws via het internet. Helaas is heel wat echt lijkend nieuws helemaal fake. Het is niet eenvoudig om hiervoor alert te zijn of te checken of nieuws echt is of fake. We geven enkele tips.

246 Kritisch kijken naar professioneel nieuws

Professioneel nieuws wordt verondersteld betrouwbaar te zijn. Dat moet het ook zijn. Helaas handelen niet alle nieuwsmakers professioneel. We geven mee waarop te letten.

341 Online pesten : intro

We plaatsen pesten tegenover plagen en kattenkwaad, bekijken hoe online grapjes gemakkelijk verkeerd overkomen en vergelijken offline met online pesten. We bekijken ook de klassenpagina’s of chatgroepen van de klas online : wie mag/moet erbij, wat met online uitsluiten, negeren en samenspannen ?

343 Pesten : de omstaanders

Wat kun je doen als je getuige bent van online gepest ? We geven 10 praktische tips mee en ronden af met enkele casussen.

442 Gratis apps & accounts

Je privacy op publieke sociale media heb je deels zelf in de hand. Bv. door ervoor te zorgen dat alleen je vrienden je
656 Online seks casussenWat is oké bij online seks ? Waarom krijgt dit een groene, gele, rode of zwarte vlag ? Enkele casussen met toepassing van het vlaggensysteem van Sensoa. berichten kunnen zien. Of je niet zomaar laten taggen op foto’s. Er is evenwel meer : sociale media zijn gratis. Daar staat een prijs tegenover, die van onze privacy. Ook dat heb je deels zelf in de hand. Bv. door (indien gewenst) van die sociale media geen gebruik te maken of (voor zover mogelijk) je privacy-instellingen aan te passen. Complexe zaken op een eenvoudige manier gebracht.

542 Fake vriend

Niet iedereen online is zoals we die zien online. Sommige accounts zijn gewoon fake of mensen doen zich voor als iemand anders. Dat kan behoorlijk pijnlijk zijn als je verliefd wordt op iemand en die dan later anders blijkt te zijn. Hoe kun je hier alert voor zijn ? Hoe zorg je voor jezelf bij een eerste ontmoeting ?

641 Intieme foto online

We starten met de vraag wat je zou doen als iemand je vraagt om een pikante foto. We bekijken hoever een foto online verspreid kan geraken.

642 Snapchat-shit

Snapchat is een leuke app op je smartphone. Hoe veilig is Snapchat ? We bekijken hoe foto’s toch verspreid kunnen raken en hoe je dat voor intieme foto’s kunt voorkomen.

643 Intieme foto verspreid

Een intieme foto die verspreid geraakt, kan de wereld rond gaan en daar jaren vindbaar blijven. We gaan het na voor een foto die ooit op Netlog stond.

644 Het vlaggensysteem van Sensoa

Om seksuele situaties bespreekbaar te maken, ontwikkelde Sensoa het vlaggensysteem. We brengen dit in een bevattelijke presentatie. Het zal leerlingen helpen om nadien casussen onderling te bespreken met zinvolle criteria en ze een passende vlaggenkleur toe te kennen.

646 Online seks casussen

Wat is oké bij online seks ? Waarom krijgt dit een groene, gele, rode of zwarte vlag ? Enkele casussen met toepassing van het vlaggensysteem van Sensoa. In de casussen komen volgende termen voor : 69, pijpen, likken, erotisch, masturberen, penis.

841 Wat mag met foto’s ?

Mag je een foto nemen van je vrienden, je familie, andere mensen ? Mag je zo’n foto online plaatsen ? Mag je zo’n foto delen ? Veel jongeren hebben hier geen idee van, behalve wat ze er thuis over horen (en zien). In dit item worden de puntjes op de i gezet. Mét concrete situaties waarin de leerlingen wat ze gezien hebben, moeten toepassen.

Print Friendly, PDF & Email
IV OSO Oostakker Edugo 2012