Interactie

Handopsteking

De presentaties zijn behoorlijk interactief : deelnemers kunnen (veelvuldig) reageren tijdens de presentatie. Normaliter na handopsteking. Bij grotere groepen met behulp van een micro. Vragen, onduidelijkheden, ervaringen, kritische bedenkingen, aanvullende info, … het kan allemaal.

Meerkeuzevragen

In veel presentaties krijgen de deelnemers de kans om te reageren op een aantal meerkeuzevragen. Die worden ingezet voor diverse doelen : de uitgangssituatie zichtbaar maken, handvat om een casus te bespreken, als test voor wat geleerd werd, de eindsituatie zichtbaar maken, …

Voor de meerkeuzevragen wordt gebruik gemaakt van :

  • Handopsteking : bij zeer kleine groepen.
  • De interactieve kaarten Plickers : gaat prima tot 63 deelnemers, het maximum is 189 deelnemers; internetverbinding voor de spreker is vereist (zie hierna).
  • De interactieve site Mentimeter : de groepsgrootte speelt geen rol, een smartphone én simultane internetverbinding voor àlle deelnemers is vereist (zie hierna).
De interactieve kaarten Plickers

Plickers is voor mij als spreker een heerlijke tool : het verhoogt de betrokkenheid van de deelnemers behoorlijk ! Het is ook een echte onderwijstool.

De deelnemers krijgen een geplastificeerde kaart (A5-formaat) met daarop een code, een getal en de letters A, B, C en D (zie afbeelding). De letters komen overeen met de mogelijke antwoorden bij de meerkeuzevragen.

In totaal zijn er 63 verschillende kaarten : in principe goed voor maximum 63 deelnemers, maar wanneer die per 3 samenwerken, kun je gaan tot 189 deelnemers.

De kaarten worden gescand door de spreker; daarvoor is een internetverbinding voor de spreker nodig én een voldoende verlichte ruimte. De antwoorden worden anoniem geprojecteerd en besproken.

Indien de deelnemers niet vertrouwd zijn met Plickers, krijgen ze hierover een introductie bij het begin van de presentatie.

De interactieve app Mentimeter

Met Mentimeter is meer mogelijk dan met Plickers : je kunt meer variëren in de vragen én het werkt prima bij zeer grote groepen. Voor de deelnemers is het eenvoudig : wanneer een meerkeuzevraag wordt geprojecteerd, surfen ze op hun smartphone naar de internetpagina menti.com en kiezen ze hun antwoord.

In theorie kunnen honderden deelnemers meedoen. In de praktijk wordt dit begrensd door het aantal beschikbare simultane internetverbindingen – via Wifi of mobiel internet (4G). Voor organisatoren is het belangrijk om dit vooraf technisch goed te bekijken.