Leerlingen 2e graad SO

Nieuw voor 2023-2024

  • Update van de programma’s

Programma’s

Standaard duurt een presentatie voor leerlingen 2 lesuren of 100 minuten. Een kortere of langere presentatie kan uiteraard ook.  

Alle presentaties zijn geschikt voor groepen van 30 tot 250 leerlingen.

Lees ook : een programma kiezen

Legende bij de tabellen :

Onderwerpen : de beschrijving van de onderwerpen vind je verder op deze pagina.
Minuten : de opgegeven tijd kan wijzigen doorheen het jaar !

350 Pesten & haat

Samenvatting :

Leerlingen van de 2e graad ‘pesten’ niet meer. ‘Het is maar om te lachen’. Of het is ‘online haat’. Aan de hand van internetfilmpjes bekijken we wanneer iets online nog grappig is en wanneer het ‘erover is. Er wordt ook nogal gehaat online. Of beledigd. Noem het grof gedrag. Of online racisme, discriminatie of geweld, wat strafbaar is.

Programma :

OnderwerpenMinutenOpmerking
Intro10
351Online humor30
352Over de grens 30
354 Vrije meningsuiting40
Totaal100
650 Seksualiteit – Meest geboekt (vooral variant 650B)

Samenvatting :

Hoeveel jongeren gaan een intieme foto maken en delen ? Wat doe je als je een intieme foto te zien krijgt ? Hoe voorkom je dat zo’n foto verspreid geraakt ? Wat zegt de wetgeving erover ?  Veel vragen die om antwoorden vragen.

Variant 650A : Nadien staan we stil bij onze omgang met naakt, volgen praktische tips voor wie wél een intieme foto wil delen en bespreken we een situatie waarin een intieme foto gedeeld wordt.

Variant 650B : Nadien volgt een bevattelijke presentatie over het vlaggensysteem van Sensoa, wat we toepassen in enkele concrete situaties die we samen bespreken. Expliciete taal wordt hierbij niet uit de weg gegaan.

Programma :

OnderwerpenMinutenOpmerking
Intro10
651Intieme foto intro15
652Wat mag met intieme foto's ?30
650AOfwel 650A met deze items
653Naakt zien en bewaren25
654Intieme foto : howto10
655Intieme foto gedeeld15
650BOfwel 650B met deze items
645Vlaggensysteem Sensoa15
656Online seks casussen30
Totaal100

Feedback :

De leerlingen van het 4e jaar SO haar- en schoonheidsverzorging in de provinciale school Richtpunt in Gent kregen de presentatie 650A Online seksualiteit. Zorgcoördinator Christa Van Laere schrijft : “een interessante, interactieve workshop, inspelend op de actualiteit, op maat van de leerlingen en dit in een zeer toegankelijke sfeer.


Onderwerpen

Tip : Niet alle onderwerpen staan beschreven op deze pagina :

  • Vind je niet wat je zoekt ? In mijn presentatiekoffer zit veel meer : vraag ernaar.
  • De beschrijving van de onderwerpen met een cijfer 4 in het midden vind je bij het aanbod voor leerlingen 1e graad SO.
Intro

Inleiding & slot van de presentatie. Komt in een presentatie uiteraard maar 1 keer voor.

Pauze

Tijdens een presentatie wordt standaard geen pauze voorzien. Is een pauze of speeltijd nodig, dan telt die tijd voor de kostprijs mee als presentatietijd.

351 Online humor

Humor en internet vormen een slecht huwelijk, zegt de ervaring : altijd is er het risico dat de ander je grap niet begrijpt en zich gekwetst weet. Aan de hand van filmpjes van op internet bespreken we wanneer iets online nog grappig is en wanneer dat ‘erover’ is. Ik doe daarbij een oproep om toch 2 keer na te denken voor je online iets plaatst en gevoeliger te worden voor wat anderen als kwetsend kunnen ervaren.

352 Over de grens

Pesten is out, haat is in. Op veel plaatsen kun je anoniem zeggen wat je wil, ook om te haten. Wie beledigt, heeft veelal niet door wat het betekent voor wie gehaat wordt. Hoe reageer je best ? Hoe kun je voor je (gehate) vriend/in opkomen ?

354 Vrije meningsuiting

We hebben in ons het land het recht op onze eigen mening en het recht om die te uiten. Helaas wordt met dat recht ook geschermd om te (mogen) beledigen. Anderzijds worden mensen de mond gesnoerd omdat sommigen zich anders beledigd voelen. Hoe gaan we daar mee om ? En voor welke beledigingen ben je strafbaar ? Een pleidooi om online respectvol met elkaar om te gaan.

651 Intieme foto online

Intieme foto’s zijn van alle tijden; nu dus ook online : nogal wat jongeren hebben al een intieme foto gezien van iemand waarmee ze geen relatie hebben. Helaas geraken die foto’s verder verspreid dan gedacht.

652 Wat mag met intieme foto’s ?

Veel jongeren beseffen niet dat er strenge wetgeving bestaat op het nemen en verspreiden van intieme foto’s van minderjarigen. En dat het daarom maar beter is om op hun smartphone te wissen wat niet mag.
Indien gewenst voorafgegaan door een intro over de wetgeving rond foto’s : recht op privacy, portretrecht en auteursrecht.

653 Naakt zien en bewaren

Veel jongeren kennen maar tweevoudig naakt : zichzelf en wat je online kunt zien. Dat laatste vooral uit de pornowereld. Waardoor ze een nogal vertekend beeld krijgen van hoe mensen er in hun blootje écht uitzien. En onzeker worden over hun eigen ‘gewone’ lichaam. Terwijl veruit de meeste lijven gewoon oké zijn.
Verder : wie nieuwsgierig is naar echt naakt, kan proberen te gluren naar anderen. Mag dat wel ? Mag je dat op foto nemen, verzamelen en verspreiden ?

654 Intieme foto : howto ?

Uiteraard is het meest veilig om een intieme foto niet te nemen of te delen. Maar wat als je dat toch wil, hoe doe je dat dan het veiligst ?

655 Intieme foto gedeeld ?

Waarom zou je een intieme foto wel of niet delen ? Wat doe je het best als je ongevraagd een intieme foto op je toestel krijgt ?  En wat als je zo’n foto bewaard hebt van iemand met wie het even aan is geweest ? Een pleidooi om met wat je in vertrouwen gekregen hebt, ook vertrouwelijk te houden, of gewoon te verwijderen.

656 Online seks casussen

Wat is oké bij online seks ? Waarom krijgt dit een groene, gele, rode of zwarte vlag ? Enkele casussen met toepassing van het vlaggensysteem van Sensoa. .In de casussen komen volgende termen voor : masturberen, penis, borsten, obscene commentaar.

Print Friendly, PDF & Email