Leerlingen 3e graad BaO

Nieuw voor 2023-2024


Programma’s

Standaard duurt een presentatie voor leerlingen in de basisschool 90 minuten. Voor het 4e leerjaar beveel ik 75 min. aan.

Alle presentaties zijn geschikt voor groepen van 30 tot 189 leerlingen.

Tip : Sinds enkele jaren grijpen meerdere bibliotheken de kans om de kinderen van de 3e graad basisonderwijs naar zich toe te halen door hen een presentatie Internetvaardig aan te bieden. Op het progamma : ‘930 Mediawijsheid‘. Met groot succes ! Lees de getuigenissen.

Lees ook : een programma kiezen

Legende bij de tabellen :

Onderwerpen : de beschrijving van de onderwerpen vind je verder op deze pagina.
Minuten : de opgegeven tijd kan wijzigen doorheen het jaar !

330 Pesten – Het meest geboekt – NIEUW : nu ook voor 4e leerjaar 

Voor het 4e, 5e en 6e leerjaar is er een (deels) verschillend programma. Als 2 leerjaren samenzitten, wordt een mix-programma gebracht.

Samenvatting :

In het 4e leerjaar ligt de focus op wat werkt en wat niet werkt als je gepest wordt.

In het 5e leerjaar wordt besproken hoe je als klas afspraken kunt maken hoe je online met elkaar omgaat.

Voor het 6e leerjaar is er extra aandacht op de omstaanders : wat kunnen zij doen.

Programma 4e leerjaar

OnderwerpenMinutenOpmerking
Intro10
331Pesten : intro25
332Gepest20
335Emoji : grapje of pesten ?20
Totaal75

Programma 5e leerjaar

OnderwerpenMinutenOpmerking
Intro10
331Pesten : intro25
334Whats(h)appy25
335Emoji : grapje of pesten ?20
336Gepest online melden20
Totaal90

Programma 6e leerjaar

OnderwerpenMinutenOpmerking
Intro10
331Pesten : intro25
333Pesten omstaanders30
334Whats(h)appy25
Totaal90

In 2022-2023 bracht ik op uitnodiging van de gemeente Denderleeuw de presentatie 330 pesten voor de kinderen van het 4e-5e-6e leerjaar van alle plaatselijke scholen. Juf Kristien van het 4e leerjaar van de school KCD schreef : “Bedankt nogmaals voor uw leerrijke en begeesterende sessie over cyberpesten. Hopelijk zien we u volgend schooljaar terug !” Ze voegde er feedback van de kinderen bij (zie afbeelding en pdf)

Over dit programma zegden Juf Malvina en Juf Lieve van de Krekel in Sint-Amandsberg :

Sociale media is niet meer weg te denken bij 12-jarigen. Als ouder, leerkracht,… heb je daar niet altijd een goed zicht op. Kinderen weten en zien meer dan we denken… Daarom vinden we het al jaren zinvol om Filip Bourgeois onze leerlingen van het zesde leerjaar hierover te informeren.

Op een boeiende en interactieve wijze, leerde Filip de leerlingen de do’s and don’ts rond cyberpesten. De uiteenzetting maakte indruk en zette de kinderen vast en zeker aan tot nadenken… Eigen ervaringen van leerlingen kwamen aan bod en werden meteen gelinkt aan de inhoud.

630 Seksualiteit online – NIEUW

Op vraag van een basisschool heb ik het programma 640 Seksualiteit online aangepast voor leerlingen van het 6e leerjaar. Dat werd goed onthaald en zit nu in het aanbod.

Samenvatting :

De meeste leerlingen in de 3e graad van de basisschool zijn nog niet toe aan een seksuele relatie. Toch vinden ze seksualiteit een ‘spannend’ thema, hebben velen al intieme foto’s gezien of weten ze dat sommige leerlingen er iets mee zijn tegengekomen. Het is dan ook hét het moment om hen hiervoor te sensibiliseren. We starten met de vraag wat je zou doen als iemand je vraagt om een pikante foto. We bekijken hoever een foto online verspreid kan geraken en wat je best doet als je ‘per toeval’ een intieme foto ontvangt.

Programma :

ItemsTijdsduurOpmerking
Intro10
631Seks op het internet10
632Intieme foto gevraagd10
633 Snapchat-shit15
634Intieme foto verspreid15
635Intieme foto ontvangen 10
Item naar keuze20
Totaal90
930 Mediawijsheid basis – Al jaren een topper

Nieuw : ook geschikt bevonden voor het 4e leerjaar (75 min.)

Samenvatting :

Een presentatie die via 4 korte items de basis wil leggen voor het mediawijs online zijn.

Programma :

ItemsTijdsduurOpmerking
Intro10
431Privacy online15
731Veilig online30
733Help15
732Veilig wachtwoord20
Totaal90
930 Mediawijsheid plus – Het meest geboekt voor kinderen 6e klas

Samenvatting :

Een presentatie die voortbouwt op het programma 930 Mediawijsheid basis.

Programma :

OnderwerpenMinutenOpmerking
Intro10
831Wat mag met foto's ?30
231Kritisch kijken20
134Grenzen aan gaming30
Totaal90

Onderwerpen

Tip : Vind je niet wat je zoekt ? In mijn presentatiekoffer zit veel meer : vraag ernaar.

Intro

Inleiding & slot van de presentatie. Komt in een presentatie uiteraard maar 1 keer voor.

Pauze

Tijdens een presentatie wordt standaard geen pauze voorzien. Is een pauze of speeltijd nodig, dan telt die tijd voor de kostprijs mee als presentatietijd.

133 Digitale balans

Kinderen houden van tablets en smartphones. En kunnen er dan ook moeilijk mee stoppen. Hoe kunnen we het evenwicht houden tussen digitale en andere activiteiten ?

134 Grenzen aan gaming

Veel kinderen en volwassenen vinden heel veel plezier in het gamen. Toch zijn ook hier grenzen aan : kinderen moeten kunnen stoppen, het leven thuis moet fijn blijven, het leven op school mag er niet door verstoord worden. Veelal is dat geen enkel probleem. We bekijken wat je kunt doen als het er toch over is.

331 Pesten : intro

Wordt er veel online gepest ? Waarin verschillen offline en online pesten ? Waarom wordt er gepest online ? Wanneer is iets nog gewoon oké of spreken we over online pesten ?

334 Whats(h)appy

Whatsapp is een populaire chatapp in de bassischool. Helaas gaat dat ook samen met ruzies en gepest. In deze presentatie bespreken hoe we het online chatten happy kunnen houden en hoe we hierover met de klas afspraken kunnen maken.

336 Gepest online melden

Wat kun je doen als je online gepest wordt of online pestberichten ziet ? Hoe maak je een screenshot ? Hoe meld je een pestfilmpje op You-Tube ? Hoe rapporteer je een spelbederver op Fortnite ?

431 Privacy online

Als je iets online plaatst, hoe lang blijft dat dan daar ? Als anderen je bericht delen, hoe ver kan dat dan geraken ? Als je een chat-app gebruikt of publieke sociale media : wie zit daar dan nog op, waar ben je veilig ?

731 Veilig online

Kinderen willen graag online zijn met vrienden. Soms is dat ook met volwassenen, met goede maar soms ook met slechte bedoelingen. Waar ben je veilig onder vrienden ? En wat doe je best als je wat tegenkomt dat voor jou niet oké is.

732 Veilig wachtwoord

Met wie deel je je wachtwoord ? Wat is een veilig wachtwoord ? Ik laat enkele vrijwilligers hun wachtwoord testen op kraakbaarheid en vertel hoe je kunt zorgen voor een niet-te-kraken-wachtwoord.

733 Help

Wat kun je doen als je online een probleem hebt ? Waar kun je het online melden ? We bekijken het bij wijze van voorbeeld voor Youtube en Fortnite.

Print Friendly, PDF & Email