Bibliotheken en basisscholen : een mediawijze samenwerking

Het voorbije schooljaar 2018-2019 grepen heel wat bibliotheken de kans om de kinderen van de 3e graad basisonderwijs naar zich toe te halen door hen een presentatie Internetvaardig aan te bieden. Op het progamma : ‘930 Mediawijsheid‘. Het werd een groot succes ! Hierna enkele getuigenissen.


Keerbergen

Leen Cleynhens, bibliothecaris in Keerbergen, schreef het volgende :

De bibliotheek van Keerbergen bood in maart 2019 de presentatie “Mediawijsheid” van mediacoach Filip Bourgeois aan voor alle leerlingen van het zesde leerjaar van de Keerbergse basisscholen. Liefst 180 leerlingen verzamelden in het Gemeenschapscentrum Den Bussel. Deze presentatie stond in het teken van het thema vriendschap van de Jeugdboekenmaand, de bibliotheek wilde ook aandacht besteden aan online vriendschappen.

Het werd een leuke interactieve ervaring voor de kinderen en hun ervaringen werden mee betrokken in de presentatie. Het viel mij op dat de kinderen al meer weten of kunnen op het internet dan ik als volwassene zou kunnen vermoeden. Dus zo’n presentatie is zeker opvoedkundig nodig om de kinderen te wijzen op het correct omgaan met het internet en de sociale media : het belang van het afschermen van je online privacy en het belang van degelijke wachtwoorden.

Filip Bourgeois kon de kinderen enthousiasmeren en toch een grote groep in de hand houden. Een aanrader !

Dendermonde

In de bibliotheek van Dendermonde ging het over meerdere presentaties voor telkens ±180 kinderen. Van Hanna Desmet ontving ik volgend verslag :

Filip ging veel in interactie met de leerlingen. Hij liet ze vooral zelf het woord voeren over hun online ervaringen ivm: online pesten, hoe zij hun privacy op internet afbakenen, welke sociale media ze allemaal gebruiken, …

Verder legde Filip op een boeiende manier en met behulp van leuke filmpjes uit welke sociale media veilig zijn om te gebruiken en welke juist niet. Ook onthouden we hoe een veilig wachtwoord te verzinnen en te onthouden !

Maarkedal

In Maarkedal kwamen de kinderen uit de omgeving samen in het Cultureel Centrum Marca, ongeveer 100 kinderen per presentatie. Schooldirecteur Stan De Wolf uit Maarkedal noteerde in zijn ‘lesbeoordeling’ :

  • Man was vrij goed op de hoogte van het onderwerp.
  • Werken met Plickers maakt het bijzonder interactief : https://get.plickers.com/ Iedereen is betrokken.
  • Had de grote groep goed onder controle en durft “storende elementen” terecht te wijzen.
  • Kinderen werden vaak betrokken : veilige wachtwoorden, na ieder thema samen met de kinderen een quiz.
  • Zeer goede ‘lesopbouw’.
  • Kinderen waren heel geïnteresseerd : massa’s vingers met vragen die hij dan jammer genoeg weer niet kon beantwoorden, want dit zou te veel tijd genomen hebben.

Dit schitterend initiatief moet meer gepromoot worden naar de buitenwereld toe en, als dit haalbaar is, jaarlijks herhaald worden.

Izegem

De bibliotheek van Izegem is een echte voortrekker voor de presentaties Internetvaardig : verschillende bibliotheken in de ruime omgeving volgden ondertussen hun voorbeeld. De bibliotheek blogde blogde hierover (2018-2019)

De grote zaal van Cultuurhuis de Leest werd gereserveerd door de bib om er een mediawijze dag van te maken. De vijfdes van de derde graad van nagenoeg alle Izegemse lagere scholen, goed voor zo’n 300-tal leerlingen en hun begeleiders, kregen die dag – gespreid over 2 presentaties – een uiteenzetting over het correct omgaan met sociale media en internet van expert internetprivacy Filip Bourgeois. 

Het is nu al het vijfde jaar op rij dat we deze veelzijdige spreker inhuren en elk jaar verloopt de samenwerking prima en is de feedback die we van de toehoorders ontvangen uiterst positief. 

Dit jaar was het vooral uitkijken of de lezing ook boeiend en intens genoeg kon gehouden worden voor een relatief grote groep. Dhr Bourgeois had echter geen enkele moeite om voor dit massaal aanwezige en enthousiaste jonge publiek een boeiende, geactualiseerde en vooral interactieve uiteenzetting te geven.

Praktisch :

De presentaties gingen door in de bibliotheek zelf of in een zaal van het naburige cultureel centrum, gemeenschapscentrum, … De techniek was ter plaatse voorzien of werd ingehuurd. Meer info.

Soms droeg de bibliotheek (of de gemeente) alle kosten. Elders werden de kosten gedeeld met de scholen (of de ouders). Voor 2019-2020 mag je voor een presentatie voor bv. 160 leerlingen rekenen op ±€5,00 per kind. Meer info.

Meer weten ? Een presentatie bijwonen ? Contacteer me en/of vul het contactformulier in.