Hoeveel verdient een spreker in 2015 ?

Als je de vraagprijs van een spreker ziet, moet die gouden bergen verdienen, beweren sommigen. Anderen zijn overtuigd dat je nooit zoveel boekingen kunt hebben dat je er ook van kunt leven. De waarheid ligt wellicht in het midden : het is zeker een hele uitdaging om maand na maand en jaar na jaar voldoende sessies bijeen te sprokkelen, maar àls dat lukt, hou je er een redelijk inkomen aan over. Hoeveel ? Dat vertel ik nog.

Eerst terug naar de vraag : hoeveel verdient een spreker in 2015 ? Een eenvoudige vraag die wat moeilijker te beantwoorden is. Het helpt door de vraag op te splitsen : hoeveel vraagt een spreker en hoeveel houdt hij er aan over ? Het verschil tussen beide wordt gevormd door het aantal presentaties (hoe meer presentaties, hoe hoger het inkomen) enerzijds en de kosten (apparatuur, sociale zekerheid, verzekeringen, belastingen, …) anderzijds.

Wat betekent dat concreet ? Ik wil hiervoor vertrekken vanuit mijn situatie, die ken ik het best. Op de tarievenlijst 2015 vind je helemaal in het midden het gemiddeld tarief : €425 voor een presentatie van 100 minuten voor 100 deelnemers. Ik weet dat, als je daar alle kosten van aftrekt, er nog ±33% of ±€140 over blijft om van te leven.

Hoeveel houdt een spreker dan maandelijks over als hij voltijds werkt ? Vraag is : wat is voltijds ? 38 werkuren per week, 10 sessies per week ? Een interessante referentie zijn de nascholers in het katholiek onderwijs. Een voltijdse opdracht als nascholer is daar naar verluidt gelijk aan 360 contacturen per schooljaar (of 120 workshops van 3 uur). Als je dit gemakshalve gelijk stelt aan 180 presentaties van 2 lesuren aan het tarief van daarnet, dan kom je met een snelle rekensom uit op netto ±€2100 per maand. Zonder vakantiegeld, eindejaarspremie en andere voordelen die werknemers en ambtenaren hebben uiteraard, want dat heb je niet als zelfstandige. Vergelijk dat nu met de vraagprijs : had je dit gedacht ?

Die berekening kun je niet zomaar veralgemenen : ieders situatie is anders. Hoe zit het dan bij anderen in een enigszins vergelijkbare situatie ? Met wat googlen vond ik volgende interessante bronnen :

Hoeveel vragen anderen in 2015 ?
  • Theater Uitgezonderd vraagt voor een educatieve theatervoorstelling van 45 min. met 2 acteurs €865.
  • Paco producties vraagt voor een educatieve theatervoorstelling van 60 min. met 2 acteurs €940.
  • Hoeveel vragen top-sprekers in 2012 ? Tussen de €200 en €2000, zo blijkt.
  • Spreker Ionica Smeets uit Nederland vond in 2013 dat ze geen lezing kon geven voor €150 en dat €65 een absoluut minimum uurtarief was. Let op :
    1. Een uurtarief is niet hetzelfde als een uurloon; dat wordt het pas na aftrek van de kosten.
    2. Vòòr een spreker een presentatie geeft, heeft die al behoorlijk wat tijd geïnvesteerd in die presentatie : die moet je òòk verrekenen.
Hoeveel verdienen anderen in 2015 ?
  • Schlagerzanger Yves Segers treedt maandelijks een 25 keer op aan gemiddeld €795 per optreden. Hij verdient (netto loon + auteursrechten) ongeveer €2360 per maand.
Tenslotte : hoe je als klant dezelfde service kunt krijgen voor een lagere prijs of zelfs gratis 🙂

 

 

Print Friendly, PDF & Email