Leerlingen 3e graad BaO

Nieuw in 2018-2019

  • Het programma ‘930 Mediawijsheid’ werd volledig vernieuwd.
  • De tijdsduur van de items wordt aangegeven in minuten.
  • In de meeste presentaties wordt gebruik gemaakt van de interactieve tool Plickers (tot max. 125 leerlingen) of Mentimeter.

Programma’s

Standaard duurt een presentatie voor leerlingen 2 lesuren of 100 minuten. Een kortere presentatie kan uiteraard ook.  

Lees ook : een programma kiezen

Legende bij de tabellen :

Items : de beschrijving van de items vind je verder op deze pagina.
Minuten : de opgegeven tijd kan wijzigen doorheen het jaar !

330 Pesten

Samenvatting :

We starten deze presentatie met het verschil tussen offline versus online pesten. We bekijken wat de vele omstaanders kunnen doen : zij kunnen het verschil maken ! We gaan na hoe je online gepest kunt melden. Of we bekijken hoe je best reageert als je zelf gepest wordt : wat werkt én wat werkt niet. Een vervolg op ‘320 Pesten’.

Programma :

ItemsMinutenOpmerking
Intro10
331Pesten : intro15
333Pesten : de omstaanders45
(332)Pesten : gepest(45)In plaats van 331 + 335
337Haat op je kanaal20NIEUW
335Gepest online melden30
Totaal100

Over dit programma zeggen Juf Malvina en Juf Lieve van de Krekel in Sint-Amandsberg (2018-2019) :

Sociale media is niet meer weg te denken bij 12-jarigen. Als ouder, leerkracht,… heb je daar niet altijd een goed zicht op. Kinderen weten en zien meer dan we denken… Daarom vinden we het al jaren zinvol om Filip Bourgeois onze leerlingen van het zesde leerjaar hierover te informeren.

Op een boeiende en interactieve wijze, leerde Filip de leerlingen de do’s and don’ts rond cyberpesten. De uiteenzetting maakte indruk en zette de kinderen vast en zeker aan tot nadenken… Eigen ervaringen van leerlingen kwamen aan bod en werden meteen gelinkt aan de inhoud.

430 Privacy

Samenvatting :

In deze presentatie bekijken we hoe publiek of privé berichten en foto’s zijn wanneer ze plaatst in een app of op een site. Ook het gratis-verhaal komt aan bod met de vraag hoeveel we van onze privacy willen opgeven om gratis toepassingen te kunnen gebruiken.

Programma :

ItemsMinutenOpmerking
Intro10
421Privacy online30
431Privacy online20
442Gratis apps & accounts20
Totaal80
920 Mediawijsheid – VERNIEUWD PROGRAMMA – Meest geboekt in 2018-2019

Dit programma zit ook in het aanbod voor leerlingen van de 2e graad en is vooral interessant indien men het 5e en het 6e leerjaar een verschillend programma wil geven.

Samenvatting :

Een presentatie die de basis wil leggen voor het mediawijs online zijn. We focussen daarvoor op 2 mediawijze thema’s : veilig internet en je privacy online.

Programma :

ItemsMinutenOpmerking
Intro10
421Privacy online30
722Veilig online15
721Veilig wachtwoord30
723Help15
Totaal100

Over dit programma blogt de Bibliotheek van Izegem (2018-2019) :

De grote zaal van Cultuurhuis de Leest werd gereserveerd door de bib om er een mediawijze dag van te maken. De vijfdes van de derde graad van nagenoeg alle Izegemse lagere scholen, goed voor zo’n 300-tal leerlingen en hun begeleiders, kregen die dag een uiteenzetting over het correct omgaan met sociale media en internet van expert internetprivacy Filip Bourgeois.

Het is nu al het vijfde jaar op rij dat we deze veelzijdige spreker inhuren en elk jaar verloopt de samenwerking prima en is de feedback die we van de toehoorders ontvangen uiterst positief.

Dit jaar was het vooral uitkijken of de lezing ook boeiend en intens genoeg kon gehouden worden voor een relatief grote groep. Dhr Bourgeois had echter geen enkele moeite om voor dit massaal aanwezige en enthousiaste jonge publiek een boeiende, geactualiseerde en vooral interactieve uiteenzetting te geven over het grote geheugen van internet en het belang van goede paswoorden.

Weeral een grote groep Izegemse youngsters die vanaf nu veiliger op het internet zullen vertoeven !

930 Mediawijsheid – In 2017-2018 het meest geboekte programma – VERNIEUWD PROGRAMMA

Samenvatting :

Een presentatie die de basis wil leggen voor het mediawijs online zijn. We focussen daarvoor op de volgende mediawijze items : digitale balans, fake nieuws, wat mag met foto’s en wat zegt de nieuwe wet over sociale media en kinderen ?

Programma :

ItemsTijdsduurOpmerking
Intro10
133Niet kunnen stoppen25NIEUW
843Sociale media en de wet15NIEUW
233Fake nieuws20NIEUW
831Wat mag met foto's ?40
Totaal100

Items

Tip : Niet alle items staan beschreven op deze pagina :

  • De beschrijving van de items met het cijfer 2 in het midden vind je bij het aanbod voor leerlingen 2e graad BaO.
  • De beschrijving van de items met het cijfer 4 in het midden vind je bij het aanbod voor leerlingen 1e graad SO.

Intro

Inleiding & slot van de presentatie. Komt in een presentatie uiteraard maar 1 keer voor.

Pauze

Bij een sessie van meer dan 1 lesuur wordt standaard halfweg een ‘babbelpauze’ van enkele minuten voorzien.

133 Niet kunnen stoppen – NIEUW

Kinderen houden van tablets en smartphones. En kunnen er dan ook moeilijk mee stoppen. Hoe kunnen we het evenwicht houden tussen digitale en andere activiteiten ?

233 Fake nieuws – NIEUW

Fake nieuws is online overal aanwezig : op krantensites (helaas !) of in virale filmpjes. We bekijken hoe je kunt weten of nieuws waar is of niet.

331 Pesten : intro

We zien hoeveel online pesten voorkomt en vergelijken offline met online pesten.

332 Pesten : gepest

Hoe erg is het om online gepest te worden ? Wat kun je doen bij online gepest ? Hoe kun je samen duidelijk maken dat gepest moet stoppen ?

333 Pesten : de omstaanders

Wat kun je doen als je getuige bent van online gepest ? Meer dan veel kinderen denken. Al vraagt het soms lef om te durven opkomen voor de goede sfeer in de klas.

335 Gepest online melden

Wat kun je doen als je online gepest wordt of online pestberichten ziet ? Ik toon o.m. concreet hoe je een pestfilmpje op You-Tube kunt rapporteren.

337 Haat op je kanaal – NIEUW

Wat met haat je een eigen Youtube-kanaal of je Instagram-pagina ? Hoe reageer je er best op ? Kun je haters vinden ? Wat kan de politie doen ?

431 Privacy online

Wie kijkt mee met wat je online plaatst ? Wat plaats je maar beter niet online ? Wat vindt men over jou online ? Hoe privé zijn chat-apps ?

831 Wat mag met foto’s ?

Mag je een foto nemen van je vrienden, je familie, andere mensen ? Mag je zo’n foto online plaatsen ? Mag je zo’n foto delen ? Veel kinderen hebben hier geen idee van, behalve wat ze er thuis over horen (en zien). In dit item worden de puntjes op de i gezet. Mét concrete situaties.

Print Friendly, PDF & Email
IV OSO Oostakker Edugo 2012