Belgische tiener pleegt zelfmoord na pesterijen op Ask.fm

Een Belgische tiener van 16 jaar uit Namen heeft zelfmoord gepleegd na pesterijen op de populaire jongerenwebsite Ask.fm.
Op de site in kwestie is het de bedoeling dat jongens en meisjes elkaar allerlei vragen stellen. In de praktijk is het echter vooral een handige manier om anoniem haatberichten te versturen.

“Je bent lelijk”

Een vriendin van Louise zag met eigen ogen hoe het leven van Louise online zuur gemaakt werd. “Je denkt dat je mooi bent, maar eigenlijk ben je lelijk en idioot. Je zou beter jezelf ophangen”, klonk het onder meer.

De grootvader van Louise kan er met zijn verstand niet bij. “Tijdens de begrafenis heb ik gezien dat mijn kleindochter enorm veel vrienden had, de kerk zat bomvol. Zo oneerlijk wat er nu gebeurd is. Ik ben 88 jaar, het was mijn beurt om te gaan. Dat ze niet geslaagd was op school was niet de reden van haar zelfmoord. Internet is de schuldige, maar daar ken ik niets van. En ik wil er ook niets van kennen.”

“Roep dergelijke sites een halt toe”

Vader Bernard Altenhoven wil de jeugd nu waarschuwen voor de gevaren van dergelijke sociaalnetwerksites. “Stop met in het virtuele te vertoeven, dat is niet het echte leven”, klinkt het op Facebook. “Ik heb mijn enige dochter verloren, Louise, een engeltje.” Ook de meter van Louise laat van zich horen. “Zo’n sites moeten gestopt worden. De jongeren moeten op school ook de gevaren leren kennen.”

Naar : De Morgen 12/9/2014

“Op Ask.fm is het de bedoeling dat jongens en meisjes elkaar allerlei vragen stellen. In de praktijk is het echter vooral een handige manier om anoniem haatberichten te versturen.”

Item “352 Haat” werd geschreven voor jongeren van dezelfde leeftijd als het meisje uit het artikel. Daarin bekijken we hoe jongeren verschillend omgaan met de reacties op de site en hoe je er het best voor jezelf kunt opkomen.

Print Friendly, PDF & Email