Pestapps verbieden heeft geen zin

Cyberpesten.be maakte een mooie overzicht van recente artikels over ‘anonieme pest-apps‘. Daarin ondermeer :

Scholen in Nederland weten niet hoe ze om moeten gaan met oprukkende anonieme chatapps als Gossup en Secret. “Wij zien nog een groot onderscheidt tussen de digitale wereld en het gewone leven, maar voor de kinderen is het gewoon één.” Dat zegt de VO-raad, de overkoepelende club van schoolbesturen. Met deze apps kunnen kinderen kunnen elkaar het leven zuur maken via de telefoon en er makkelijk mee weg komen. Doordat deze apps anoniem zijn gaan kinderen sneller pesten. “Wat vaker van digitaal pesten wordt gezegd is dat je het makkelijker kunt doen omdat het anoniem is. En deze apps maken het wel heel makkelijk. Al zijn ze in eerste instantie niet bedoeld om te pesten maar om je geheimen online te delen. Maar het lokt het wel uit.”

Verbieden heeft geen zin

De apps verbieden heeft volgens Bonthuis weinig zin. “Dat is niet de oplossing want het één verdwijnt en het ander komt terug.” De oplossing zit volgens haar in voorlichting. “Je moet met elkaar praten en in de klas een gesprek opzetten. Je moet met ouders praten over wat de kinderen doen. Ik denk dat dat al de eerste grote stap is.” De digitale wereld is nu onderdeel van het leven van de kinderen en dat moet de iets oudere generatie zich realiseren. “Wij zien nog een groot onderscheid tussen de digitale wereld en het gewone leven, maar voor de kinderen is het gewoon één.”

“De apps verbieden heeft weinig zin. Dat is niet de oplossing want het één verdwijnt en het ander komt terug. De oplossing zit in voorlichting. Je moet met elkaar praten en in de klas een gesprek opzetten. Je moet met ouders praten over wat de kinderen doen.”

Item 551 Anonieme roddel voor leerlingen SO 2e graad gaat hierover. Er wordt in getoond hoe roddel zich online anders verspreid dan offline en verteld wat je kunt doen als je het mikpunt bent van roddel en weet van wie het komt, of dat juist helemaal niet weet. Om jongeren beter te wapenen tegen anonieme roddel.

Print Friendly, PDF & Email