Waarom haast iedereen naakte selfies neemt

In de laatste 24 uur kon iedereen die het wilde een glimp van de naakte actrice Jennifer Lawrence opvangen nadat een hacker zelfgemaakte naaktfoto’s van haar en andere celebs had gelekt. Het lijkt wel alsof haast iedereen, jong en oud, wel regelmatig pikante beelden naar anderen doorsturen.

Een onderzoek dit jaar heeft aangetoond dat 24 procent van de Belgische jongeren tussen 15 en 25 jaar al eens naaktfoto of -video van zichzelf doorstuurde naar iemand. Één op vijf maakte al een erotische homevideo en 26 procent van de jongeren gebruikte de webcam al eens voor een virtuele sekssessie.

De Australische popcultuur-onderzoekster Lauren Rosewarne zegt dat sexting een onderdeel is van het moderne liefdesspel. Elke seksueel actieve persoon die de technologie ter beschikking heeft kan dit doen. Volgens haar gaan mensen zich nu niet exhibitionistischer gedragen in vergelijking met vroeger. “De praktijk van het delen van intieme foto’s  met geliefden bestaat al lang, gsm’s en camera’s helpen ons daar simpelweg bij. Meer mensen doen het omdat ze er nu de middelen voor hebben. Dit verhoogt natuurlijk ook de kans dat anderen jouw foto’s te zien krijgen. Als je vroeger naaktfoto’s liet nemen, dan konden enkel de negatieven die in de verkeerde handen vallen. Die waren makkelijk te vernietigen. Dat is niet het geval bij digitale bestanden, die kun je onmogelijk helemaal uitwissen.”

Bron : De Morgen 2/9/2014

“24 procent van de Belgische jongeren stuurde al eens naaktfoto of -video van zichzelf door naar iemand. Één op vijf maakte al een erotische homevideo en 26 procent van de jongeren gebruikte de webcam al eens voor een virtuele sekssessie.”

De items ‘641 Pikante foto’s‘, ‘642 Sexting‘ en ‘651 Snapchat-shit‘ willen jongeren van de 1e en 2e graad SO sensibiliseren om voorzichtig te zijn met het versturen van pikante foto’s en zorgzaam om te gaan met ontvangen foto’s.

Print Friendly, PDF & Email